06B Informationer om arbejdsmarkedet i grænselandet (Gymnasiet)

06B Informationer om arbejdsmarkedet i grænselandet (Gymnasiet)

Grænselandet byder på mange muligheder for unge for at arbejde i nabolandet og lære dets sprog, kultur og arbejdsliv at kende. Imidlertid kan springet til at arbejde på den anden side af grænsen som f.eks. elev eller læring føles stort for unge. Alene det, at man måske føler, at man ikke behersker nabolandets sprog godt nok til at kunne begå sig på en arbejdsplads i nabolandet, kan være en stor forhindring. Springet til at tage et job i ens eget land, hvor man skal brude nabosproget tysk eller dansk, kan i sig selv også føles stort.
Hæftet indeholder tekster om det grænseoverskridende arbejdsmarked og om arbejdskultur. Det er ikke tænkt som en håndbogeller vejledning til, hvordan man begår sig på en arbejdsplads i nabolandet. Snarere tager materialet temaer som påklædning, sprogbrug mv. op gennem tekster, autentiske udsagn og opgaver på en måde, der skal give eleverne anledning til refleksion og dermed til at styrke deres interkulturelle kompetence.

Interviewpartnerne kommer fra Interregprojektet Starforce.


Videoer om:
Grænseoverskridende uddannelser 1
Grænseoverskridende uddannelser 2
Grænseoverskridende uddannelser 3


Region Sønderjylland-Schleswig: Regionskontor og Infocenter

Region Sønderjylland-Schleswig blev grundlagt i 1997 af tyske og danske partnere med henblik på at fremme samarbejdet og udviklingen i regionen. Geografisk set ligger Region Sønderjylland-Schleswig i den nordligste del af Tyskland og den sydligste del af Danmark og udgør dermed porten mellem Nord- og centraleuropa. Her bor omkring 700.000 indbyggere - 450.000 på den tyske side og 250.000 på den danske side.