06 temahæfte: Under sejl - mod nye horisonter

06 temahæfte: Under sejl - mod nye horisonter

Dette temahæfte fra museumspartnere Flensburger Schifffahrtsmuseum og Kulturhistorie Aabenraa indeholder et læringsforløb om søfartshistorien. 

Dette undervisningsforløb egner sig bedst til elever fra 7. klasse og op. Under museumsbesøget vil komplekse temaer som kolonialisme og slaveri blive italesat, hvorfor det er vigtigt, at eleverne har en grundlæggende forståelse for disse begreber på forhånd. Det vil være en fordel, hvis de har beskæftiget sig med emneområderne i undervisningen. Desuden bør de have en vis historisk forståelse. Ud over de inholdsmæssige forkundskaber bør du være opmærksom på, at eleverne også bliver stillet over for interkulturelle udfordringer i projektforløbet. Undervisningsforløbet er også velegnet til elever, der lærer dansk/tysk som nabosprog og kan således også fint indgå  i en tværfaglig undervisning.

Flensburger Schifffahrtsmuseum

Flensburg ligger tæt ved vandet og har altid haft en omskiftelig og bevægende fortid som betydningsfuld havne- og handelsby! Flensburger Schifffahrtsmuseum fortæller om denne fortid med masser af historier om havnen og købmandsgårdene, om skibe og skibsredere, om tovværk og rigninger, om maskiner og motorer, om maskinister og kaptajner og deres hverdag om bord på skibene. Det er fortællinger fra fjerne egne og de hjemlige kyster. Historier fra Dansk Vestindien og fra Grønlandsfarten, men også om "petuhtanter" og skibsbyggere.
Museet byder altså på masser af oplevelser. I alt syv permanente udstillinger og en særudstilling med en række stationer med ting, man kan prøve af, røre ved, betragte, lytte til og blive overrasket over, gør museumsbesøget til en spændende opdagelsesrejse for både små og store letmatroser.

Kulturhistorie Aabenraa

Da sejlskibstiden sang på sidste vers, ville indbyggerne i Aabenraa fastholde fortællingen om byens verdensomspændende kontakter. I løbet at søfartens blomstringstid havde byens søfolk hjembragt et stort antal eksotiske genstande fra hele verden. For at alle disse interessante genstande ikke skulle ende på et museum i Berlin eller Hamburg, besluttede man sig for at oprette et museum i Aabenraa. hvor man kunne indsamle og udstille tingene.
På museet i Aabenraa kan man derfor se samurairustninger fra Japan, porcelæn fra Kina og traditionelle afrikanske våben. Samtidig rummer museet en stor samling skibsportrætter, dvs. malerier af det store sejlskibe, som de faktisk så ud. De er udstillet sammen med navigationsudstyr, galeonsfigurer og billeder af byens kaptajner. 


Region Sønderjylland-Schleswig: Regionskontor og Infocenter

Region Sønderjylland-Schleswig blev grundlagt i 1997 af tyske og danske partnere med henblik på at fremme samarbejdet og udviklingen i regionen. Geografisk set ligger Region Sønderjylland-Schleswig i den nordligste del af Tyskland og den sydligste del af Danmark og udgør dermed porten mellem Nord- og centraleuropa. Her bor omkring 700.000 indbyggere - 450.000 på den tyske side og 250.000 på den danske side.